Assalamualaikum and hai everyone...
Semenjak Kota Setar kena PKPD ni rajin pulak aq ke dapur untuk memenuhi keinginan perut yang pelbagai ragam. Harini adik2ku request nak makan ayam bakar. Ikut katanya nak bakar macam mana pun. Alang2 stok santan masih ada aq buat keputusan untuk buat ayam percik kelantan style sendiri. Here we go..
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan perapan ayam:
- ayam seekor potong 4 (aq guna bahagian paha sahaja)
- 5 ulas bawang merah *
- 5 ulas bawang putih *
- halia sebesar ibu jari *
- sedikit garam
Bahan Kuah:
- 1 cawan santan cair *
- 4 batang serai *
- halia sebesar ibu jari *
- lengkuas sebesar ibu jari *
- 20 tangkai cili kering (rendam air panas) *
- 1 cawan air *
- 3 sudu makan gula
- garam secukup rasa
- perasa *optional
- 2 keping asam
- santan pekat
Cara-caranya:
1.Sediakan bahan perapan
- Tumbuk kasar semua bahan bertanda * dan perasakan dengan garam.
- kelarkan sedikit ayam supaya dapat menyerap bahan perapan.
- lumur dan perapkan lebih kurang 1 jam atau lebih.
2.Sediakan Kuah
- kisar semua bahan bertanda *
- didihkan dalam kuali
- perasakan dengan garam,gula,perasa dan asam keping
- seterusnya ambil ayam yang diperap tadi dan masukkan dalanm didhan kuah hingga separuh masak.
- angkat ayam dan perap sekali lagi selama 1 jam atau lebih
- sementara itu lebihan kuah di atas kuali tu tambahkan 1 cawan santan pekat
- masakkan sampai pekat kemudian boleh tutup api
3.Bakar atau Panggang ayam
- akhir sekali, bolehlah bakar ayam tadi dalam oven atau pemanggang sampai masak sepenuhnya.
Siap untuk dihidangkan.
yummmemememehhhh....
Thanks for reading..
No comments:
Post a Comment