ASSALAMUALAIKUM and hi everyone..
Kerabu daun selom antara kerabu yang menjadi favourite family aku dan kerabu yang aku reti buat masa ni dan yang paling mudah dan senang untuk dibuat. Jom kita tengok dan cuba resipi kerabu yang simple ni. Here we go....
![]() |
Add caption |
Bahan-bahannya:
*Daun selom
*Ikan kembong aka ikan temenung
*Bawang merah @ bawang besar
*Cili padi
*Belacan
*Air
*Garam
*Perasa
Cara-caranya:
1.Hiriskan daun selom halus atau yang mudah dimakan dan sesuai untuk buat kerabu.
2.Mayang bawang merah @ bawang besar nipis-nipis.
3.Potong cili padi cantik-cantik
4.Bancuhkan belacan dalam sedikit air untuk memudahkan kerja.
5.Kemudian campur semua bahan2 di atas dan perasakan dengan garam dan perasa.
6.Siap dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment